12 riscuri ale abuzului de alcool

12 riscuri ale abuzului de alcool

12 riscuri ale abuzului de alcool

  • Nu este un secret ca abuzul de alcool poate provoca probleme grave de sanatate, precum ciroza sau ranile rezultate din accidentele de automobil. Insa credeti ca acestea sunt singurele riscuri ale abuzului de alcool?
Nu este un secret ca abuzul de alcool poate provoca probleme grave de sanatate, precum ciroza sau ranile rezultate din accidentele de automobil. Insa credeti ca acestea sunt singurele riscuri ale abuzului de alcool? Deloc: cercetarile arata ca abuzul de alcool este asociat cu peste 60 de boli.

Alcoolul are tot felul de efecte asupra corpului, de care nu suntem foarte constienti. Este o mica molecula destul de complicata, spun specialistii.

Iata in continuare 12 boli si probleme de sanatate asociate cu abuzul de alcool:

Anemia

Abuzul de alcool poate face ca numarul de globule rosii, ce poarta oxigenul, sa scada sub nivelul anormal. Aceasta boala, asemanatoare anemiei, poate declansa o multime de simptome, printre care oboseala, taierea respiratiei si ameteli.

Cancerul

Obiceiul de a bea mareste riscul de cancer, spun specialistii in adictii. Acest risc crescut provine din faptul ca organismul converteste alcoolul in acetaldehida, un puternic carcinogen. Localizarile cancerului asociate cu alcoolul sunt gura , faringele (gatul), laringele (cutia vocala), esofagul, ficatul, sanii si regiunea colo-rectala. Riscul de cancer creste si mai mult la cei care abuza de alcool si fumeaza.

 Cititi: Anti-perspirantele si cancerul de san

Boli cardiovasculare

Abuzul de alcool, mai ales chiolhanurile, creste riscul formarii cheagurilor de sange, care pot duce la atacuri de cord sau crize cardiace. Intr-un studiu publicat in anul 2005, cercetatorii de la Harvard au descoperit ca petrecerile cu consum excesiv de alcool dubleaza riscul de deces la persoanele care supravietuisera unui atac de cord.

 Cititi: Varicele si tratamentul lor

Abuzul de alcool poate duce si la cardiomiopatie, o boala potential letala in care muschiul inimii slabeste apoi cedeaza, precum si la anomalii de ritm cardiac, fibrilatii atriale si ventriculare. Fibrilatia atriala, in care camerele superioare ale inimii (atriile) se contracta haotic in loc de a se misca ritmic, poate duce la formarea cheagurilor de sange, ceea ce duce la crize cardiace. Fibrilatiile ventriculare duc la convulsii haotice in incaperile principale de pompare ale inimii (ventriculele). Acest lucru provoaca pierderea rapida a cunostintei si, in absenta unui tratament imediat, moarte subita.

Ciroza

Alcoolul este toxic pentru celulele ficatului, iar multi bautori inraiti fac ciroza, o boala care le este uneori fatala, caracterizata de formarea cicatricilor pe ficat, astfel ca acesta nu mai poate functiona. Insa este dificil de anticipat care dintre bautori fac ciroza. Unii oameni beau cantitati imense de alcool fara sa faca boala, in timp ce altii fac ciroza fara sa bea prea mult. Din motive necunoscute, femeile par sa fie foarte vulnerabile la ciroza.

Dementa

Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, creierul lor se micsoreaza, in medie, cu circa 1,9% la fiecare 10 ani. Acest lucru este considerat normal. Insa abuzul de alcool accelereaza reducerea anumitor zone cheie din creier, ceea ce duce la pierdero de memorie si la alte simptome ale dementei.

Abuzul de alcool poate duce si la alte deficite subtile dar potential debilitante ale capacitatii de a face rationamente si judecati, de a rezolva probleme si ale altor aspecte ale functiei  executive , adica abilitatile de rang inalt care ne permit sa ne maximizam functiile de fiinte umane.

 Despre depresie, mai cititi:

In afara dementei nonspecifice care decurge din atrofierea creierului, abuzul de alcool poate cauza deficite nutritionale atat de severe ce pot duce la alte forme de dementa.

Depresia

Se stie de mult timp ca abuzul de alcool merge adesea mana in mana cu depresia, insa au existat dezbateri legate de factorul care se afla la originea celuilalt  bautura sau depresia. Una dintre teorii este ca oamenii deprimati recurg la alcool in incercarea de a-si atenua suferinta emotionala. Insa de curand, un studiu extins din Noua Zeelanda a aratat ca foarte probabil lucrurile stau invers  adica, abuzul de alcool este cel care duce la depresie.

Cercetarile au aratat si ca depresia dispare atunci cand alcoolul este lasat deoparte.

Convulsii

Abuzul de alcool poate cauza epilepsia si poate declansa crize chiar si persoanelor care nu au epilepsie. De asemenea, poate interfera cu actiunea medicamentelor folosite la tratarea acestei boli.

Guta

O boala dureroasa, guta este cauzata de formarea cristalelor de acid uric in incheieturi. Desi unele cazuri sunt fara indoiala ereditare, alcoolul si alti factori nutritionali par sa joace un rol in aparitia bolii. Alcoolul pare si sa agraveze suferinta celor care deja sunt bolnavi de guta.

 Cititi: Reactia anafilactica (socul anafilactic)

Hipertensiunea

Alcoolul poate perturba sistemul nervos simpatic, care, printre altele, controleaza constrictia si dilatarea vaselor de sange ca reactie la stres, temperatura, efortul depus etc. abuzul de alcool  si bautele, in mod deosebit  pot duce la cresterea tensiunii. In timp, acest efect poate deveni cronic. Tensiunea ridicata poate duce la multe alte probleme, precum boli de rinichi, boli ale inimii si crize cardiace.

Boli infectioase

Abuzul de alcool suprima reactiile sistemului imunitar, oferind o poarta de acces infectiile, printre care tuberculoza, pneumonia, HIV/SIDA si alte boli transmisibile sexual (inclusiv unele care cauzeaza infertilitatea). Persoanele care beau mult au si sanse mai mari de a face sex neprotejat. Consumul excesiv de alcool este asociat si cu o crestere de trei ori a riscului de a face o boala transmisibila sexual.

 Cititi: Bolile pe care le puteti lua de la piscina

Probleme cu nervii

Abuzul de alcool poate cauza un tip de deteriorare a nervilor numit neuropatie alcoolica, ceea ce poate produce senzatie de intepaturi dureroase in extremitatile corpului, precum si slabiciunea muschilor, incontinenta, constipatie, disfunctii erectile si alte probleme. Neuropatia alcoolica poate aparea dein cauza faptului ca alcoolul este toxic pentru celulele nervoase, sau din cauza deficitelor nutritionale asociate cu abuzul de alcool care compromit functionarea nervilor.

Pancreatita

In afara de a cauza iritarea stomacului (gastrita), bautura poate duce si la inflamarea pancreasului. Pancreatita cronica afecteaza procesul digestiv, provocand dureri si diaree persistenta  si nu se poate vindeca. Unele cazuri de pancreatita cronica sunt declansate de calculii biliari, insa pana la 60% dintre ele deriva din consumul de alcool.

autor: echipa desprecopii.com - toate drepturile rezervate -  desprecopii.com (c) 2011

Va recomandam sa mai cititi: Sanatatea familiei:

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Bolile copilului

  • Otita la copil 
  • Oreionul la copil 
  • Rubeola 
  • Alergiile 
  • Viermi si paraziti
  • Anemia la copil 
  • Varicela sau varsatul de vant 
  • Enurezisul sau cand copilul  face pipi pe el" 
  • Meningita la copil 
  • Pojarul (rujeola) la copil 
  • Rahitismul la copil 
  • Obezitatea la copil 
  • Apendicita la copil 
  • Pneumonia la copil
  • ADHD-ul la copil (deficit de atentie/ hiperactivitate impulsivitate)
  • Conjunctivita la copil 

    Toate bolile copilului aici >


  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII